Voor een bril naar de drogist of naar de opticien?

Afgelopen zaterdag besteedde Kassa aandacht aan oogmetingen. Aanleiding was een uitspraak van de Reclame Code Commissie die de reclames van Eyelove als misleidend beoordeelt

Eyelove meet de vertesterkte objectief met een computer en haalt de sterkte voor dichtbij uit een standaardtabel waarna de klant kan kijken of het zo ongeveer goed is. Vergelijk het met een leeskaart bij de Hema als u daar een goedkoop leesbrilletje koopt. Opticiens meten beide sterktes. De vertesterkte eerst objectief met een computer en daarna beide sterktes met een zogenaamde phoropter. Dat doen ze niet voor niets. Twee ogen hebben bijvoorbeeld zelden precies dezelfde sterkte dus een tabel is niet voldoende. Bovendien meten ze niet alleen de sterkte maar beoordelen ze ook of de ogen goed samenwerken. Goede opticiens en optometristen meten ook de oogdruk en kijken desgewenst naar de gezondheid van de ogen.

Kortom, er is nogal wat verschil tussen een ‘meting’ door een drogisterijmedewerker of een gediplomeerd en ervaren opticien of optometrist. Na de meting gaat het er natuurlijk ook om wat je met die gegevens doet. Het maakt bijvoorbeeld nogal wat uit welke brillenglazen u kiest en hoe het glas in de bril geslepen wordt. Ervaren en deskundige opticiens stemmen dat af op het toekomstige gebruik. Een vrachtwagenchauffeur stelt andere eisen aan zijn bril dan iemand die dagelijks met een beeldscherm werkt of voor zijn of haar hobby minuscuul handwerk doet. Kortom, met een bril van Eyelove kunt u beter zien dan zonder maar doet u zichzelf vaak veel tekort. Dat is jammer want zien is, juist in deze tijd, heel belangrijk en uw ogen worden dagelijks intensiever dan ooit belast. U kunt er dus maar beter goed voor zorgen. En om nog maar een ‘mythe’ uit de wereld te helpen. Een goede (zelfstandige) opticien is niet per definitie duur. Vraag er gewoon eens naar de mogelijkheden. Uw ogen zijn het waard! 

In the Netherlands everyone is allowed to call him or herself ‘optician’. The result is that a company called Eyelove equipped drugstores with auto refractors and offers objective eye measurements. Recently the Dutch Advertising Code Committtee declared the advertising of the company ‘misleading’ as it suggests to do eyetest for near sight measurements but in fact only uses age-related tables and letter chards to detect the needed near vision correction. This Saturday TV show Kassa paid attention to it and asked an optometrist what he thinks about this practice. Of course Eyelove managing director Paul Berkelmans was invited as well to defend his company and  strategy. A long story short this discussion should only be about quality. What Eyelove offers is nothing else as what Primark, H&M, Ikea, Action and many others offer. The consumer is free to make a choice and established opticians should not condemn these choices. What they should do is explain the differences and make clear that eyes deserve better than a drugstore!