NanaWoody&John Innovatie Award

De schreeuwerige aanbiedingen van de ketens en online aanbieders doen u wellicht anders vermoeden maar de optiekbranche staat bol van de belangrijke innovaties

Die innovaties vindt u natuurlijk bij de zelfstandige ondernemers die geen 3 voor de prijs van 1 aanbiedingen hebben maar u wel de beste oogzorg en de mooiste producten aanbieden. Die zelfstandige opticiens volgen de ontwikkelingen in de branche op de voet en laten u graag kennismaken met alle innovaties. Niet onbelangrijk voor wie de gezondheid van zijn ogen en goed en helder zicht serieus neemt. Voor deze editie van de NanaWoody&John Awards hebben we drie interessante ontwikkelingen voor u geselecteerd.

Brillen worden al sinds eeuwen op min of meer dezelfde manier gemaakt van metaal en acetaat of andere soorten kunststof. Recent is er een nieuwe technologie die het mogelijk maakt brillen op maat te maken. Die ontwikkeling is het gevolg van de opkomst van 3D productietechnieken. Met die technieken kan een bril nu 1 op 1 aan de hand van een gezichtsscan precies op maat gemaakt worden. Iets bredere neus, geen probleem. Langere pootjes, geen probleem. Vrijwel geen enkel gezicht is symmetrisch en 3D productietechnieken gaan er in de toekomst wellicht voor zorgen dat iedere bril perfect past. De technologie is nog volop in ontwikkeling en de eerste winkels werken er al mee. Met het HOYA Yuniku concept wordt de gezichtsscan met een iPad gemaakt, de bril vervolgens op maat gemaakt en de brillenglazen van HOYA er perfect op afgepast. Vooral dat laatste is natuurlijk essentieel omdat het optimaal kijkcomfort garandeert.

De ontwikkeling van nieuwe brillenglazen is grotendeels gebaseerd op onderzoek naar ons kijkgedrag en op kennis van de anatomie en werking van het oog. Die kennis ontwikkelt zich nog steeds en biedt mogelijkheden voor nieuwe brillenglazen waarmee we nog beter en comfortabeler kunnen zien. Het Duitse Rodenstock ontwikkelde recent nieuwe inzichten en vertaalde die in wat bij Rodenstock het DNEye genoemd wordt. Dankzij dat DNEye en de meetgegevens die op die wijze verzameld worden, kunnen brillenglazen nog meer op het oog afgestemd worden.

Brillen en horloges worden algemeen gezien als belangrijke ‘tools’ om informatie te vergaren en met u te delen. Denk aan een horloge als de Fitbit maar ook aan virtual reality brillen en Google Glass-achtige ontwikkelingen. Nog even en we dragen allemaal een bril die ons aan de binnenkant van de glazen handsfree informatie verschaft over de route die we moeten rijden, fietsen of lopen, onze hersenactiviteit en nog veel meer. Een mooi voorbeeld is de Smith Lowdown  Focus bril die, dankzij slim ingebouwde ECG-technologie, uw hersenactiviteit meet en u helpt u te ontspannen of in de auto waarschuwt als u in slaap dreigt te vallen. 

Deze drie nominaties zijn slechts het topje van de ijsberg. Ook bij de andere Awards van dit jaar gaat het vaak om innovaties!  

Allthough discounters, cheap chains and online suppliers with their loud and only price-driven advertising might suggest something else, the eyewear industry is driven by innovation. And that is good new as nothing is good enough to keep your eyes healthy and provide you with the best sight possible. We nominated three interesting developments for the NanaWoody&John Innovation Award. The HOYA Yuniku concept representing the face scan and 3D production technology, Rodenstock’s DNEye technology and last but not least the Smith Lowdown Focus by Safilo developed together with InterAxon which helps you to relax and in the future will warn you when you tend to fall asleep while driving. It’s just a fraction of all innovations. Some of them will get attention in one of the other NanaWoody&John Awards of this year.