NanaWoody&John Lens Design & Technologie Award nominaties

We belasten onze ogen meer dan ooit en kijken gemeten over een dag heel anders dan vroeger. Een groot deel van de dag focussen we op computerschermen en mobiele telefoons

Tegelijkertijd worden onze ogen blootgesteld aan schadelijke straling en willen we er natuurlijk goed uitzien. Allemaal uitdagingen voor de fabrikanten die voortdurende werken aan nog betere brillenglazen.

Met Varilux ontwikkelde Essilor ooit het eerste multifocale brillenglas. De nieuwe Essilor X-series zijn speciaal ontwikkeld voor de generatie X die als eerste generatie veelvuldig gebruik maakt van computers, tablets en mobiele telefoons. Waar bij de ontwikkeling van eerdere multifocale brillenglazen uitgegaan werd van kijken in de verte en een leesdeel ‘toegevoegd’ werd is nu voor het eerst een glas ontwikkeld waarbij kijken dichtbij en op korte afstand centraal staat en het vertedeel ‘toegevoegd’ is. Dat ‘toevoegen’ moet u overigens niet al te letterlijk nemen. De ontwerpers hebben gewoon naar het dagelijks gebruik gekeken en een glas ontwikkeld waarmee gemakkelijker dan ooit op die verschillende korte en lange afstanden scherp gesteld kan worden.

Dankzij intensieve research en development programma’s worden ook zonneglazen steeds beter. Een nieuwe ontwikkeling zijn de AdaptiveSun glazen van Zeiss. Ze zijn gebaseerd op de technologie waarbij glazen onder invloed van UV-straling donkerder kleuren. In dit geval gaat het om glazen die van zichzelf al 60% donkergekleurd zijn en in de zon tot 90% donker kleuren. Meer bescherming als het nodig is dus en lichter als de zon niet schijnt. Nieuw is dat deze glazen nu ook als degradé glazen geleverd kunnen worden (dus met een verloop in tint van donker naar licht) en in de zon dan egaal 90% kleuren. Dit type glazen is nu bovendien ook gepolariseerd leverbaar. 

Sync lll brillenglazen van HOYA ondersteunen de accommodatie en ontspannen ogen die veel op digitale apparatuur kijken. Zogenaamde ‘boost’ zones in het glas worden optimaal gepersonaliseerd en helpen de oogspieren te ontspannen bij het kijken op smartphones, computers en bijvoorbeeld tablets. 

Drie nominaties voor innovatieve brillenglazen die rekening houden met onze veranderende leefstijl, meer kijkcomfort en bescherming bieden en oogvermoeidheid voorkomen. 

In the category Lens Design we nominated Essilor X-series, HOYA Sync lll and Zeiss Adaptive Sun Lenses. All of these innovations focus on our changing habits with much more time spent behind computers, laptops, tablets and on mobile phones and on the need to protect our eyes and look good at the same time. The goal? Avoid tired eyes and provide more vision comfort.